Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2013 13:20 - 15.04.2013 Фондация „Фридрих Еберт” подкрепя партньори, които показват голяма съпричастност към развитието на демокрацията
Автор: kapralova Категория: Новини   
Прочетен: 278 Коментари: 0 Гласове:
0



„Демокрацията е свързана с ангажимента на всеки, затова фондация „Фридрих Еберт” подпомага партньори, които покажат достатъчно голяма съпричастност в развитието й”, заяви на пресконференция в Албена днес директорът на Бюрото им в България г-жа Регине Шуберт. Преди това тя откри семинар на тема „Признаване, допускане на изпълнение и изпълнение на решения и актове при действие на правото на ЕС”, в който участват съдии от съдебния район на Окръжен съд – Добрич. „Подкрепяме създаването на правова държава в България, тъй като има дефицит в тази област и това се установява всяка година в докладите на Европейската комисия. Разчитаме за това на семинарите, които правим  с нашите партньори като Окръжен съд – Добрич. Ние не сме организация, която идвайки от Германия, казва как трябва да се направят нещата, а разчитаме на това, какво ще ни подскажат нашите партньори”, уточни г-жа Шуберт. Фондация Фридрих Еберт работи в над 100 страни по света, и във всяка обсъжда какво е необходимо и какво би могло да се направи с местните си партньори. „Много се радваме, когато имаме ангажирани и надеждни партньори, и такъв е Окръжен съд – Добрич. Доколкото ни позволяват нашите финансови възможности, винаги ще подпомагаме такива партньори”, обясни тя.

Г-жа Шуберт вижди дефицитите в съдбената система в България на няколко нива. Тя  посочи повтарящата всяка година в докладите на ЕК констатация, че престъпления, които се правят от хора на високи позиции не се преследват, или не се преследват по необходимия начин. Другият дефицит е доверието на хората в съдебната система. „Мисля, че когато хората видят, че не се прави разлика между лица с различно положение в обществото, доверието към съдебната система ще порасне, а от друга страна това доверие ще допринесе и за успеха на съдебната система. Знам, че трябва да бъде извървян дълъг път, но мисля, че сме в правилната посокаг”, заяви г-жа Шуберт.

„Окръжните съдилища в района на Варненския апелативен съд са решавали миналата година от 82% до 95% делата в тримесечен срок. Средният процент на решени в тримесечен срок дела за района е 84%. За Окръжен съд – Добрич, този процент е 85% - над средния. Това е голямо постижение и означава, че съдиите в този съд са работили интензивно и с под голямо напрежение”, каза  на пресконференцията г-жа Виолета Бояджиева председател на Апелативен съд – Варна. Според нея, това показва, че бавността, за която съдебната система бе дълго обвинявана, е преодоляна.

Г-жа Бояджиева посочи, че проблемите в правосъдието не са само в България. Съдебните системи в Европа отчитат голяма натовареност и не всички работят с бързина. „Има държави, в които правосъдието е много по-бавно. Но ние като нова държава – членка на ЕС, сме под мониторинг с Румъния. Това ни позволи да се концентрираме върху бързината. Проблеми с нея има при големите дела, които са с голям обществен процес. „Но бързината не е голямото достойнство на процеса – по-важно е делата да бъдат решени правилно и справедливо”, заяви г-жа Бояджиева”

 

15.04.2013 г.                                       Пресслужба Добрички окръжен съд





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kapralova
Категория: Новини
Прочетен: 1540509
Постинги: 1611
Коментари: 2
Гласове: 605
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930