Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2008 16:59 - 11.02.2008г.
Автор: kapralova Категория: Новини   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
0



В следствения арест остават добричлия, разследван за кражба на паметник и варненец, участвал в множество кражби от изби в Добрич
      Добричкият окръжен съд потвърди окончателно наложените от Районен съд – Добрич, мерки „Задържане под стража” спрямо Ивайло С. Ангелов от Добрич и Васил И. Иванов от Варна.

Срещу 25-годишния Ивайло Ангелов се води досъдебно производство за кражба на скулптурната фигура „Механизатор”, намираща се в градската паркова среда на югозапад от училище „Св. Климент Охридски” по бул. „Русия”. Скулптурата е похитена от четири лица в ранните часове на 27.12.2007 г. и с дискови ножовки са нарязани краката, ръцете и главата й. Извършителите са опитали да продадат частите на паметника като цветен метал във Варна, но получили откази във всички посетени от тях пунктове за изкупуване на „Вторични суровини”. Ангелов е задържан, при проверка на лекия автомобил, с който се движили, във Варна. Тогава полицай вижда на задната седалка на колата нарязаната на парчета скулптура.  

Адвокатът на Ангелов поиска промяна на мярката за неотклонение „Задържане под стража” в по-лека. Той  представи скулптурната фигура „Механизатор” като част „от поредицата безлични статуи, създадени от социалистическия реализъм”. Според него стойността на вредата може да се окаже, че е равна само на стойността на материала, от който е направен паметникът. Защитата твърди, че престъпната проява на Ангелов е епизодична.

Съдебната справка обаче сочи, че той е осъждан пет пъти и са му налагани ефективни наказания. Кражбата на скулптурата е извършена в рамките на изтърпяване на наказание пробация при условията на опасен рецидив.

Окръжна прокуратура – Добрич, мотивира настояването си за най-тежка мярка за неотклонение спрямо Ангелов, с факта, че той е задържан с парчетата от паметника в автомобила. Прокурор М. Каменски подчерта, че скулптурата ще се оценява като произведение на изкуството, а не като стойност на материала.

Събраните от разследването факти сочат още, че скулптурата е творба на известния добрички скулптор Никола Богданов. Тя е излята от бронз през 80-те години на миналия век в бронзолеярната в Ген. Тошево. По тогавашни цени стойността на отливките е била 9 800 лв.   

Пред Добричкия окръжен съд днес Ангелов заяви, че съжалява за това, което е сторил и се кълне в децата си, че повече няма да посяга на чуждо имущество.

В следствения арест остава и 18-годишният Васил И. Иванов, обвиняем за 7 кражби от изби в Добрич. Младежът е ученик във Варна, но пристигат с автомобил в Добрич, за да извършат дръзките посегателства спрямо чужда собственост. „Става въпрос за дръзка организирана престъпност. Тепърва предстои да се изяснят собствениците на намерените вещи”, заяви пред Добричкия окръжен съд днес прокурор М. Каменски. Той посочи, че срещу Васил Иванов се водят още 8 досъдебни производства в полицията във Варна.

Защитата на младежа апелира за по-мека мярка за неотклонение, предвид негово заболяване и опасност да не завърши училище. Родителите му са заявили готовност да покрият причинените вреди.   

            В последната си дума Иванов заяви пред магистратите, че признава всички обвинения и не е инициатор на кражбите.

11.02.2008 година                      Пресслужба Добрички окръжен съд




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kapralova
Категория: Новини
Прочетен: 1540802
Постинги: 1611
Коментари: 2
Гласове: 605
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930