Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2008 10:50 - 30.10.2008 Добричкият окръжен съд потвърди 18-о решение на Районния съд по иск срещу Агенцията за приватизация
Автор: kapralova Категория: Новини   
Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове:
0



В Добричкия окръжен съд приключи 18-о въззивно дело по спор между граждани  на Добрич и Агенцията за приватизация за неправомерно прехвърлени инвестиционни бонове от втората вълна на масовата приватизация. Всички искове на потърпевшите лица са уважени от гражданския съд.

Добричкият окръжен съд остави в сила решението на Районен съд – Добрич, с което осъжда Агенцията за приватизация да заплати 250 лв. и законната лихва върху нея на 74-годишния Кирил Т. Бончев. Сумата представлява обезщетение за претърпени имуществени вреди от незаконни действия и бездействия на длъжностни лица от Агенцията, в резултат, на които ищецът е бил лишен от правото на собственост върху 250 инвестиционни бона за участие в масовата приватизация.

Бончев се е регистрирал през 1998 г. за участие във втория кръг на масовата приватизация в Регионалното бюро на Агенцията за приватизация в Добрич. След като не получил депозитарна разписка, през 2004 г. той е поискал справка  за движението по неговата сметката. От Регионалното бюро на Агенцията са го информирали, че вече не е титуляр на правото на собственост върху инвестиционните бонове, защото са прехвърлени на друго лице. Бончев е завел дело в Районен съд – Добрич, тъй като прехвърлянето е извършено без негово знание и съгласие. На 02.04.2008 г. първоинстанционният съд постановява решение, с което намира за доказани противоправните деяния на служителите на Агенцията и връзката между тях, и претърпяната от ищеца имуществена вреда. Агенцията за приватизация е обжалвала този акт пред въззивната инстанция, като моли тя да отхвърли претенциите на Бончев.

Добричкият окръжен съд намира, че обжалваното решение е законосъобразно постановено, а искът на Бончев е основателен и следва да бъде уважен. От събраните по делото доказателства е установено, че прехвърлянето на инвестиционните бонове е направено от Мирослав Д. Иванов от Луковит с пълномощно и нареждане, които не са подписани от ищеца. Агенцията по приватизация е допуснала нарушения при прехвърлянето на инвестиционните бонове като не е проверила дали са налични всички необходими документи и, дали те са попълнени правилно. Служителят, извършил това, е нямал териториална компетентност, тъй като Бончев не е сменил обслужващото го Регионално бюро - Добрич. Съдът намира за неоснователно и настояването на ответника, че вредата трябва да бъде съизмервана с пазарната цена, на която боновете са се търгували към момента на прехвърлянето. Защото при определяне на вредата на собственика им следва да се съобразят целите на приватизационни процес и волята на държавата да осигури равни възможности на гражданите да участват в него.

Пресцентърът на ДОС уточнява, че по данни на адвокат Красимира Паскалева – юридически представител на гражданите в споровете им с Агенцията за приватизация, в Административен съд – Добрич, се разглеждат други 5 дела от същия характер. 

30.10.2008 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kapralova
Категория: Новини
Прочетен: 1538032
Постинги: 1611
Коментари: 2
Гласове: 605
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930