Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2008 14:29 - 30.06.2008 66-годишен бе осъден за опит за убийство на съседка
Автор: kapralova Категория: Новини   
Прочетен: 606 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Добричкият окръжен съд осъди на 11 месеца и 20 дни условно лишаване от свобода 66-годишния Кольо К. Байчев от с. Ловчанци, община Добричка. Изпълнението на присъдата се отлага с изпитателен срок от 3 години, 11 месеца и 20 дни. Байчев бе признат за виновен, че на 18.05.2007 г. в състояние на силно раздразнение, предизвикано от тежка обида и противозаконно действие – опит да го нарани с нож от страна на 77-годишната му съседка, се е опитал умишлено да я умъртви. Деянието е останало незавършено по независещи от него причини. Байчев трябва да заплати обезщетение от 12 хил. лв., ведно със законната лихва от датата на извършване на престъплението до окончателното изплащане на сумата. Съдът остави без уважение гражданския иск за разликата от присъдената сума до предявените от гражданския ищец 30 хил. лв. Байчев бе признат за виновен и в незаконно притежаване на 189 броя патрони с различен калибър, за което получи наказание от 3 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. Съдът наложи за изтърпяване по-тежкото – 11 месеца и 20 дни „лишаване от свобода” с 3 години, 11 месеца и 20 дни изпитателен срок. 

Добричкият окръжен съд допусна делото да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие, тъй като подсъдимият признава вината си и всички факти по обвинителния акт. В него е установено, че между семейството на подсъдимия и потърпевшата е тлеел дългогодишен конфликт. На 18.05.2007 г. съпругата на Байчев му се оплакала, че съседката им я нагрубила, заради струпани камъни в съседство с дворовете им. По късно съседката повикала подсъдимия да му покаже нещо и отправила обидни думи към семейството му. Байчев изпаднал в състояние на физиологичен афект, спуснал се към нея и я блъснал в лятната й кухня, при което тя си ударила главата в стъпалата до вратата. Обвиняемият нанесъл множество удари по главата, гърдите и ръцете на възрастната жена, и се опитал да я задуши със сезал. Той прекъснал посегателството, заключил вратата на къщата на потърпевшата и се прибрал у дома си, където е открит от полицията. При обиск в дома му, освен законно притежавано оръжие, са намерени и незаконно притежавани боеприпаси.

Потърпевшата е намерена в много тежко здравословно състояние от двамата й сина, случайно пристигнали непосредствено след инцидента. Според обвинителния акт, единствено, благодарение на оказаната й своевременна медицинска помощ, е била предотвратена опасността, тя да почине от причинените й наранявания. Съдебно-медицинската експертиза е установила, че 77-годишната жена е получила черепно-мозъчна травма със счупване на черепа, разкъсно-контузна рана на главата, контузия на мозъка, контузия на гръдния кош и на левия бял дроб. Вещите лица установяват, че уврежданията са причинени от нанасяне на множество удари и с притискане на шията със сезал. Частният обвинител по делото посочи, че жената е останала жива, единствено защото е поставила ръката си между въжето и шията и неистово се е съпротивлявала.

 Подсъдимият заяви днес пред Добричкия окръжен съд, че не помни какво се е случило, след като я е нападнал, но признава всички факти, установени с веществените доказателства и съдебните експертизи. Съдебно-психиатричната експертиза потвърждава, че към момента на инцидента Байчев е бил в състояние на физиологичен афект с изключителен интензитет на преживяванията, което обяснява липсата на частични спомени. В последната си дума пред съдебния състав той заяви, че съжалява за стореното и то няма да се повтори, независимо, как ще протече останалата част от живота му.

Частният обвинител поиска ефективна присъда за 66-годишния мъж, като изтъкна, че „тази жена иначе няма никога да се прибере в къщата си, защото изпитва панически страх от него”, а „съселяните му трябва да разберат, че никой не може да правораздава сам”.

Защитата помоли за условно осъждане, предвид направените от Байчев самопризнания, осъзнатата му вина и тежкото му здравословно състояние.

Той има чисто съдебно минало и добри характеристични данни. Байчев е пенсиониран учител, женен, с едно дете. 

Решението на Добричкият окръжен съд подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в срок от 15 дни.

30.06.2008 година                                       Пресслужба Добрички окръжен съд



Тагове:   опит,   осъден,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kapralova
Категория: Новини
Прочетен: 1538346
Постинги: 1611
Коментари: 2
Гласове: 605
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930