Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2008 16:59 - 12.06.2008 Тръгва дело за причиняване на смърт и средна телесна повреда при катастрофа
Автор: kapralova Категория: Новини   
Прочетен: 664 Коментари: 0 Гласове:
0



Поредно дело за причиняване на смърт при пътно-транспортно произшествие ще гледа утре Добричкият окръжен съд. Срещу Емил Илиев Сашев на 25 години, жител на с. Соколово, община Добрич, е повдигнато обвинение, че на 03.02.2008 г. е  нарушил правилата за движение и, управлявайки лек автомобил”Мерцедес С 180 Класик” с  превишена скорост по непредпазливост е причинил смъртта на 25-годишен мъж и средна телесна повреда на техен връстник.

Преди инцидента Сашев се срещнал с приятели в с. Соколово и  си купили две бутилки бира от по 1,5 л. Обвиняемият изпил четири чаши по 200 мл и около 15 ч.  компанията потеглила към с. Оброчище, където живеели роднини на обвиняемия, за да се похвали за придобития от него автомобил. Сашев управлявал „Мерцедеса”, починалият бил седнал на предната седалка до него, а отзад седял друг пътник. След тях се движели още трима от компанията. В района на Т-образното на кръстовище към промишлената зона на Балчик Сашев предприел маневра за изпреварване на трактор „Беларус”, но връщането в неговата лентата за движение било твърде рязко и с несъобразена скоростта на движение. Поради това автомобилът му започнал да се завърта и да се плъзга странично по платното за движение. „Мерцедесът”навлязъл в нивата край пътя, а в следствие на високата скорост започнал да се преобръща странично, след което се установил в покой на тавана си. В резултат на пътно-транспортното произшествие е починал пътникът на предната седалка, а пътуващият отзад е получил контузия на мозъка, представляваща разстройство на здравето, временно опасно за живота.

В досъдебното производство свидетелят, пътувал на задната седалка, посочва, че пътникът на предната седалка се е хвърлил върху Сашев в момента, когато лекият автомобил и тракторът са се движили успоредно. Обвиняемият Сашев пък сочи, че спътникът му е „избил” дясната ръка, тогава той натиснал спирачки, за да намали скоростта. В този момент другият мъж все още бил върху него, поради което водачът нямал видимост напред и възможност да държи волана.

В обвинителния акт обаче прокуратурата отхвърля тази защитна теза, защото нито обвиняемият, нито свидетелят посочват, че починалият е въздействал пряко върху волана или пък е принудил водача по някакъв начин да го завърти рязко. Според автотехническата експертиза това действие е причина за настъпване на произшествието.

Съдебно-медицинската експертиза установява, че причина за смъртта на единия пътник е мозъчен кръвоизлив, при който е настъпила остра сърдечна и дихателна недостатъчност. При съдебно-химическата експертиза е определено, че към момента на произшествието в кръвта на Сашев е имало концентрация на алкохол от 1 промил.

Обвиняемият не се признава за виновен. Той е с основно образование, безработен, неосъждан.

12.06.2008 година                      Пресслужба Добрички окръжен съд



Тагове:   смърт,   дело,   повреда,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kapralova
Категория: Новини
Прочетен: 1538120
Постинги: 1611
Коментари: 2
Гласове: 605
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930