Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2009 13:51 - 18.02.2009 Добричкият окръжен съд отхвърли споразумение за условно наказание при смърт в пътна катастрофа
Автор: kapralova Категория: Новини   
Прочетен: 655 Коментари: 0 Гласове:
0



Добричкият окръжен съд отказа да одобри постигнатото между Окръжна прокуратура – Добрич, и 25-годишния Станислав Н. Ст. от Каварна, споразумение за прекратяване на наказателното производство срещу него, за причиняване по непредпазливост смъртта на 14-годишно дете при пътно-транспортно произшествие.

Добричкият окръжен съд изслуша двете страни, признанието за вина на извършителя и желанието му делото да приключи със спогодба в досъдебното производство. На 15.08.2008 г., в тъмната част на деня, при изпреварване на движещ се пред него автомобил, Станислав Ст. е навлязъл в лентата за насрещно движение и блъснал челно движещия се срещу него в близост до осовата линия велосипедист. Момчето е починало на място. Извършителят е останал на местопроизшествието, а от взетата му кръвна проба е установено, че не е употребил алкохол.

В предложеното споразумение Окръжна прокуратура – Добрич, поиска за Станимир Ст.  наказание от 1 година условно „лишаване от свобода” при 3 година изпитателен срок и 1 година лишаване от право да управлява моторно-превозно средство. Според прокурора при разглеждане на делото по общия ред или като „съкратено съдебно следствие”, обвиняемият може да получи за това деяние наказание „пробация”.

Добричкият окръжен съд прецени многобройните смекчаващи обстоятелства по инцидента – Станимир Ст. има чисто съдебно минало и няма противообществени прояви, направил е самопризнания и е съдействал на разследването, и данните за съпричиняване от страна на пострадалия – действал по детски неразумно, велосипедът му е нямал светлоотразителни елементи. „Тази съвкупност е неоправдано надценена в ущърб на очевидно високата обществена опасност на извършеното, предопределена от масовостта на този род престъпления и изключително тежките последици от тях, възрастта на жертвата и причините за инцидента”, смята съдът. Той приема, че страните по споразумението неоправдано „са загърбили целите на генералната превенция, третирайки неоправдано снизходително извършителя на престъплението” като му е определено наказание значително над средния и малко под минималния предел на предвиденото в Наказателния кодекс. Съдът определи, че предложеното споразумение противоречи на закона и морала и го остави без уважение. Актът му е окончателен и прокуратурата трябва да внесе обвинителен акт срещу Станимир Ст.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание до 6 години „лишаване от свобода”, без да посочва минимална санкция. 
18.02.2009 година                         Пресслужба Добрички окръжен съд




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kapralova
Категория: Новини
Прочетен: 1539729
Постинги: 1611
Коментари: 2
Гласове: 605
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930