Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2008 15:37 - 15.09.2008 Добричкият окръжен съд потвърди задържането на обвиняем за палеж на офис-сграда
Автор: kapralova Категория: Новини   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
0



В Следствения арест остава 20-годишният Ганчо Р. Ганчев – обвиняем за подпалването на кантората на частен съдебен изпълнител в Добрич, постанови днес Добричкият окръжен съд. Тричленен съдебен състав потвърди наложената му от  Добричкия районен съд на 09.09.2008 г.  мярка за неотклонение „задържане под стража” като законосъобразна, обоснована и правилна.

Младежът е причинил на 31.08.2008 г. вечерта пожар в офис-сграда в централната част на Добрич, показват събраните в досъдебното производство материали, свидетелските показания и направените от него самопризнания. Защитата  обаче обжалва пред Добричкия окръжен съд определението на Районен съд – Добрич, за задържане на Ганчев и пледира за по-лека мярка за неотклонение – „домашен арест”. Адвокатът се мотивира, че не са налице всички предпоставки, за да бъде наложена на подзащитния му най-тежката мярка за процесуална принуда. Ганчев е обвиняем за тежко умишлено престъпление, но „палежът останал в начален стадий, без да причини значителни вредни последици”, обясни защитата. Задържането било необосновано с оглед личността и здравословното състояние на младежа. Представена бе съдебно-медицинска експертиза, която показва, че получената от Ганчев огнестрелна рана при извършване на престъплението, е само първично заздравяла. Според защитата не съществува опасност подзащитният му да се укрие, защото той винаги се явява на съдебните заседания по две висящи наказателни дела срещу него.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, поиска съдът да остави без уважение молбата на Ганчев. Прокурорът посочи, че обвиняемият е бил изписан от МБАЛ-Добрич, след като е отпаднала необходимостта от стационарно лечение, а възстановяването му може да продължи в Следствения арест.

Становището на Добричкият окръжен съд е, че първоинстанционният съд законосъобразно е приел наличието на реална и непосредствена опасност Ганчев да извърши друго престъпление, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Младежът има 24 регистрации като непълнолетен за криминални прояви. Преди пълнолетието му е  осъждан за грабежи  и съдът снизходително е заменил ефективното му наказание с престой в Трудово-възпитателен интернат. В момента срещу него се водят дела за грабежи и вещоукривателство. Тези факти обосновават извода на въззивния съд, че предвид здравословното състояние на Ганчев, не може да бъде отхвърлена опасността той да извърши ново престъпление. Състоянието му не е несъвместимо с условията на Следствения арест и не го лишава от възможността пълноценно да участва в наказателния процес.

Определението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване.

15.09.2008 година                                     Пресслужба Добрички окръжен съд



Тагове:   офис,   палеж,   окръжен,   обвиняем,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kapralova
Категория: Новини
Прочетен: 1538489
Постинги: 1611
Коментари: 2
Гласове: 605
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930