Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2008 14:21 - 25.03.2008 Добричкият окръжен съд решава до месец за 4-годишната присъда на Гаич
Автор: kapralova Категория: Новини   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03.2008 15:15


До месец Добричкият окръжен съд ще се произнесе по жалбата на представляващия Миролюб Гаич адвокат Петър Величков срещу присъдата от 4 години лишаване от свобода, която Районен съд – Добрич наложи на бизнесмена. Днес съдът разгледа въззивното дело по същество и изслуша аргументите на страните.

Присъдата е законосъобразна, а жалбата срещу нея е неоснователна, пледира представителят на Добричката окръжна прокуратура Милчо Каменски. Той определи като недопустими отправените в писмената жалба на адвокат Петър Величков нападки срещу работата на Районна и Окръжна прокуратура - Добрич по следствено дело за измама от 1995 г. „Всички техни действия са наблюдавани от Върховна касационна прокуратура и лично от тогавашния Главен прокурор. Оперирането със следствената сметката на Гаич е ставало по разпореждане на Върховна касационна прокуратура”, подчерта прокурор Каменски. Той нарече клевета спрямо Районна прокуратура, изявлението на адвокат Величков, че районни прокурори определят наказателното делото срещу Гаич като поръчка.

Самият адвокат Величков не посочи в съдебната зала името на лицето, от което е чул това и призна: „Не знам, вярно ли е, че делото е поръчка”.

Защитата на Гаич поиска съдът да отмени или намали наказателната присъда до 3 г. и 7 м. – времето на задържането му под стража и под домашен арест. Адвокатът пледира също предсрочно условно освобождаване на подзащитния му. Според него в действията на бизнесмена няма измама, защото е сключил гражданска сделка с вложителите. По нея има частично неизпълнение, но вложителите са приели предложения от Гаич начин на изплащане.

Направените искания бяха отхвърлени като абсурдни от прокурора. Законът не позволява предсрочно освобождаване, преди да се изтърпи половината от присъдата, нито допуска да се зачете като изтърпяно наказание времето на разследването. Претенциите срещу отказа на Районния съд да гледа делото като съкратено съдебно следствие също са неоснователни, защото това е възможно, когато подсъдимият се признава за виновен.

В последната си дума Гаич поиска Добричкият окръжен съд да отмени наложената от районните съдии присъда и наказанието по нея. „Винаги съм мислил и имал намерение да платя задълженията. Моето задържане се отрази на мен и на „Югоагент – Вложение”, заяви той пред съда.

На 22.02.2008 г. Районният съд призна Гаич за виновен, че в периода февруари – май 1995 г. с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у 7 вложители в „Югоагент – Вложение” АД и така им е причинил имотна вреда на стойност 2 693 660 неденоминирани лева. В мотивите към присъдата Районният съд посочва, че „в счетоводството на фирмите на Гаич „Югоагент Експорт – Импорт”ООД и Инвестиционен фонд „Югоагент – Вложение” има съществени пропуски и нарушения на счетоводните закони и стандарти”.Тази „организация на работа и счетоводно отчитане, му позволили акумулираният свободен ресурс от вложенията на граждани в Инвестиционен фонд „Югоагент – Вложение” АД да бъде инвестиран не в замислената от него „мащабна търговска дейност”, а в закупуването на недвижими имоти на името на фирмите, в които той има дялово участие и чиято дейност не носела бърза търговска печалба и възможност да удовлетвори вложителите си.” Според Районния съд „покупките на недвижими имоти, сигналите за трудности при изплащане, високите темпове на влогонабиране и невъзможността на вложителите да стигнат до Гаич” показват, че той не е имал намерение да изпълни задълженията си. 
25.03.2008 година                      Пресслужба Добрички окръжен съд




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kapralova
Категория: Новини
Прочетен: 1540146
Постинги: 1611
Коментари: 2
Гласове: 605
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930